3 Syytä miksi ylimääräisen veron maksaminen ei ole kannattavaa

Sharing is caring!

Veronpalautukset. Jokavuotinen veroilmoitusten palautus sattuu suurinpiirtein aikajaksolle 1.5-31.5. Ihmiset saavat edellisen vuoden verotustiedot tavallisesti 1-2 kuukautta ennen verotustietojen lopullisen ilmoittamisen ajankohtaa.

Näissä tiedoissa on kasattu sinun edellisen vuoden kaikki tulot ja miten paljon olet maksanut veroja niistä. Mikäli olet veroilmoitusta tehdessäsi merkannut kaiken mahdollisen veroilmoitukseen: palkkatulot, pääomatulot, osakkeidenmyyntivoittoverot, osakkeidenmyyntitappiot, veroista tehtävät vähennykset jne, näkyvät ne myös verottajan lähettämissä tiedoissa. Tuloksena tästä on mahdolliset veronpalautukset tai vastaavasti jos olet maksanut liian vähän veroja, tulee veromärkyjä maksettavaksi.

Tämä onkin hauska aihe monellakin tapaa, nimittäin veronpalautus aiheena jakaa ihmiset kolmeen veronmaksajaryhmään:

  1. Yksityiset ihmiset, jotka maksavat tahallaan liikaa veroa, jotta saisivat isot veronpalautukset = Veronpalautuksen hamuajat
  2. Yksityiset ihmiset, jotka pyrkivät pääsemään palautuksissa mahdollisimman lähelle 0 tulosta = Verosuunnittelijat
  3. Yritykset/yksinyrittäjät, jotka pyrkivät suunnittelemaan yrityksen verotuksen mahdollisimman tehokkaasti, jotta se maksimoisi yrityksen tekemää tulosta = Yritysverosuunnittelijat

Keskityn tässä kohtaa itse enemmän näihin kahteen ensimmäiseen ryhmään, koska olen itsekin yksityishenkilö ja yrittämiseen liittyvä verosuunnittelu ei ole itselleni vielä kovinkaan tuttu aihe. Täten tulen tässä artikkelissa vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mitä ”veronpalautuksen hamuajat” ja ”verosuunnittelijat” ovat?
  2. Onko ylimääräisen veron maksaminen kannattavaa oman talouden näkökulmasta?
  3. Miten omaa verotusta voi suunnitella?

Käytännössä artikkelin otsikko vastaa kysymykseen numero 2 valmiiksi. Joten tulen tässä artikkelissa kertomaan 3 Syytä miksi veronpalautukset eivät ole kannattavia.

Jos sinua kiinnostaa oma verotuksesi ja mitä veronvähennyksiä sinulla on mahdollisuus käyttää ansiotulo- ja pääomaverotuksessa. Tsekkaa aikaisempi artikkelini oheisesta linkistä: 14 yleisintä verovähennyskeinoa joita hyödyntää omassa verotuksessa – Tie oman talouden hallintaan

Veronpalautuksien hamuajat

Aikanaan, kun itse aloitin vakituisen työelämän vuonna 2015 ja astuin Suomen äärimmäisen tiukan ja progressiivisen verotuksen piiriin, rupesin tekemään täysin samaa, mitä uskoisin useamman suomalaisen tekevän. Asetin veroprosenttini hieman korkeammalle, veronpalautuksien saannin vuoksi. Tällöin en vielä ymmärtänyt tai pitäisikö sanoa ajatellut, mitä käytännössä toiminnallani tein. Kärjistetysti annoin Suomi Oy Ab:lle lähes korotonta lainaa. Käytän sanaa “lähes” siksi, että verohallinto maksaa hyvin pientä korkoa ylimääräisestä verosta mitä valtiolle mahdollisesti maksat. (Vuonna 2023 0,5 %)

Inflaatio “söi” rahojani..

Kun ottaa huomioon inflaation*, joka toki oli 2015-2017 välillä melko matala (n. 0-0,8 %), kuten alla olevasta kuvasta näkyy, käytännössä se inflaatio mitä tuolloin oli, söi maksamaani ylimääräistä veroa ja täten tulevaisuudessa saamani veronpalautuksen arvoa, niin että saadessani veronpalautuksen tililleni, oli ks. rahan ostoarvo pienempi, kuin veronmaksun ajanhetkellä. Tämä seikka korostuu varsinkin tällä hetkellä, kun inflaatiolukemat ovat todella korkealla.

*Inflaatio käsitteen selitys löytyy oheisesta linkistä talouteen liittyvat termit ja kasitteet

Inflaation kehitys Suomessa 2015-2023

Summasummarum, jos pyrkii ajattelemaan rahaa ja sen käyttöä. Rich Dad, Poor Dad kirjan (EHDOTON LUKUSUOSITUS!) kirjoittajan Robert Kiyosakikin opetuksien mukaan: ”Anna rahan työskennellä sinulle, sen sijaan että työskentelet rahalle”. tästä näkökulmasta ylimääräisen veron maksaminen ei ole järkevää, koska raha ei tällöin työskentele sinulle.

Argumentteja puolesta ja vastaan

Veronpalautuksia hamuavien ryhmään kuuluvat ihmiset usein argumentoivat maksamiaan ylimääräisiä veroja esim. seuraavasti:

  1. Se on pakkosäästöä, koska ei muuten saa rahaa säästöön
  2. Saa kivan ”ekstratilin” loppuvuodesta

Ensiksikin haluan vastata omalla mielipiteelläni näihin väittämiin. Sen sijaan, että pakkosäästää maksamalla liikaa veroja, voi ks. pakkosäästön siirtää esimerkiksi. automaattisella tilisiirrolla vaikkapa säästötilille tai sijoituspalveluiden tarjoajan tilille. Tällöin kun siirto tapahtuu automaattisesti heti kun palkkasi napsahtaa tilille, on tilanne käytännössä sama kuin väitteessä 1. Sillä erotuksella toki, että mikäli siirrät rahat korkoa maksavalle tilille, rupeaa se tuottamaan sinulle korkoa, eli “raha työskentelee sinulle”, sen sijaan, että valtion kassassa inflaatio syö rahaasi pois.

Sitten tullaan kohtaan 2. Eli käytännössä kun olet laittanut automaattisella tilisiirrolla rahasi esim. korkoamaksavalle tilille, on rahat helposti likvidoitavissa käyttöön tarpeentullen. Sijoittamisessa taas on aina se riski, että omia rahoja voi menettää, joten se on tottakai oma asiansa tässä tapauksessa ja vaatii sinulta oman sijoitusprofiilin* tunnistamista.

*Sijoitusprofiili käsite selitetty “käsitteet ja termit artikkelissa”

Mutta mielipiteitä on yhtä paljon kuin on ihmisiä, ainakin niin sanotaan.. Jokaisella on oma mielipide asiaan ja sitä pitää mielestäni kunnioittaa. Itse henkilökohtaisesti ymmärrän jokaisen oman näkemyksen enkä yritä ketään ylipuhua tekemään asiaa toisella tavalla, mutta tuon kyllä asiasta keskustellessamme ilmi ne faktat, mitä yllä olen maininnut.

Verosuunnittelijat

Itse kuulun tähän ryhmään. Oma strategiani on seuraavanlainen. Vuoden alussa täytän kaikki verotukseen liittyvät tietoni ja tarkastan ne, mitä kopioituu edelliseltä vuodelta. Vuoden alussa lasken aina bruttoansiotuloni kertoimella 13 x bruttotulo per kk. Teen näin siksi, että omaan strategiaani kuuluu se, että pelaan alkuvuoden hieman ns. varman päälle mahdollisten palkankorotuksien (huhtikuu-kesäkuussa vähintään tulee indeksikorotukset) tai muiden sivutulojen vuoksi. Tuo kerroin 13 tulee siitä, että vuodessa on 12 kuukautta jolloin saa täyden kuukausipalkan, minkä lisäksi talvella tulee talvilomarahat ja kesällä kesälomarahat.

Tarkastan omat verotietoni kerran kvartaalissa. Toisin sanottuna teen tarkastuslaskennan ja päivitän veroprosenttini työnantajani palkanlaskentaan mikäli tarve vaatii. Tällä tavalla pystyn loppuvuodesta viimeisiä tarkastuksia tehdessä mahdollisesti tiputtamaan veroprosenttiani tai vastaavasti lisäämään sitä, mikäli tarve vaatii.

Miksi toimin näin?

Miksi toimin esittelemälläni tavalla? Miksi aikaisemmin mainitsemani argumentit eivät sovellu omaan ajatukseeni? Kuten mainitsin, niin ylimääräinen vero on käytännössä korotonta lainaa valtiolle. Varsinkin näinä aikoina, inflaation ollessa todella korkea, on ylimääräisen veron maksaminen todella epäkannattavaa. Käytännössä kyseinen ylimääräinen vero kannattaisi laittaa kuten mainittu esimerkiksi. korkoa maksavalle säästötilille tai vaikka mieluummin asuntolainan ekstralyhennyksiin, koska asuntolainojen korotkin ovat korkealla.

Miten itse teen?

Hoidan asian käytännössä niin, että kuvitellaan, että maksaisin vaikka 2 % ylimääräistä veroa, laitan kyseisen 2 % sijoitettuna pörssiin esimerkiksi laajasti hajautettuihin indeksirahastoihin. Näin ollen, kun käytännössä 1,5 vuotta (= aika kun vuoden 2022 veronpalautukset tulee maksuun pääasiassa syksyllä 2023 = n 1,5 vuoden päästä aloituksesta) on laittanut joka kuukausi k.o. 2 % rahastoihin, riskistä huolimatta on olemassa mahdollisuus sille, että ne tuottavat keskimäärin 5-7 % vuodessa (Helsingin pörssin historiallinen keskivuosituotto noin viimeisimmän 100 vuoden ajalta). Näin ollen pääsen mukaan nk. korkoa korolle efektiin*, joka on Albert Einsteininkin mukaan maailman kahdeksas ihme.

Korkoa korolle efektistä kirjoitan myöhemmin oman postauksen, koska se on todella tärkeä asia ymmärtää sijoittamisessa ja säästämisessä. Lisäksi korkoa korolle efektin selitys löytyy myös “Termit ja käsitteet listauksesta” oheisen linkin kautta: Talouteen liittyvät termit ja käsitteet haltuun!

Loppupeleissä, mielestäni kyseessä on melkoisen ”no brainer” toimintapa, jolla ensinnäkin:

  1. Kerrytetään omaa varallisuutta sijoittamalla pitkällä tähtäimellä
  2. Voidaan saada ks. pääomalle hyväkin tuotto sen sijaan, että korottomana lainana valtiolle, inflaatio syö maksamastasi rahasta osan pois, varsinkin nyt kun inflaatio on korkealla
  3. Jos pelkää pörssiin sijoittamisen mukana tuomia riskejä, voi kyseisen esimerkin 2 % laittaa talletuksena säästöön pankkiin esim. Svea Ekonomille, joka maksaa talletuksesta edes jotain korkoa (nykyään 2,25 %, lähde: Säästötili | Säästötilit ja säästäminen | Svea), jolloin päästään joka tapauksessa parempaan tulokseen, kuin ylimääräistä veroa maksamalla ja näin ollen rahat ovat kuitenkin tarvittaessa helposti saatavilla

Yhteenveto

Tähän loppuun listataan vielä artikkelin otsikon mukaiset “3 Syytä miksi ylimääräisen veron maksaminen ei ole kannattavaa”

  1. Annat valtiolle käytännössä korotonta lainaa, jonka saat takaisin n. 1,5 vuoden kuluttua
  2. Inflaatio syö rahojesi arvoa, koska saat veronpalautukset vasta n. 1,5 vuoden kuluttua niiden maksamisen alusta. Raha ei työskentele sinulle!
  3. Ylimääräisen veron ollessa pakkosäästökeinosi, saat likvidoitua säästöt vasta veronpalautuksen maksuvaiheessa -> tämä ei käytännössä luo sinulle puskurirahaa, koska et saa sitä tarpeen tullen käytettyä

Kerro mielipiteesi!

Haluaisin kuulla sinun mielipiteesi ja näkemyksesi veronpalautus aiheeseen. Siksi kysynkin sinulta muutamia kysymyksiä:

  1. Mihin veronmaksaja ryhmään itse, kaverisi, puolisosi kuuluu?
  2. Miksi kuulut ks. ryhmään?
  3. Mitä mieltä olet esittelemistäni argumenteista molempiin ryhmiin liittyen?
  4. Onko korkoa korolle efekti sinulle tuttu käsite?

Tuttuun tapaan pyydän kommentoimaan alle ja vastaamaan esittämiini kysymyksiin, sillä mielenkiinnosta haluan tietää jakaako ihmiset näkemyksiäni ylimääräisen veron maksamisen kannattavuudesta.

Tätä artikkelia saa jälleen jakaa sosiaalisessa mediassa vapaasti.

Seuraavaan kertaan!

Sharing is caring!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *