14 yleisintä verovähennyskeinoa joita hyödyntää omassa verotuksessa

Sharing is caring!

Verotus, tuo Suomessa hyvinkin ankara valtiolle maksettava kuukausittainen menoerä. Verotus on luonnollinen asia valtion taloudessa ja hyvin vahvasti osa toimivaa valtiontaloutta ja Suomalaisen nk. hyvinvointiyhteiskunnan perusta.

Tämä artikkeli ei tule kuitenkaan keskittymään veropolitiikkaan, joka on kyllä mielenkiintoinen aihe ylipäätään. Sen sijaan artikkeli tulee käsittelemään aihetta “verovähennysten hyödyntäminen”. Tulen vastaamaan tässä artikkelissa seuraavaan kysymykseen:

  • kuinka yksityinen ihminen voi tehdä verosuunnittelua verovähennyksien avulla?

Esittelen siis 14 yleisintä verovähennyskeinoa joita hyödyntää omassa verotuksessa.

Ansiotuloverotuksessa tehtävät vähennykset

Ansiotuloverotuksessa tehtävät vähennykset. Osa näistä vähennyksistä on sellaisia, joita verohallinto tekee automaattisesti, eikä sinun tarvitse näin ollen itse huolehtia niiden ilmoittamisesta. Tällaisia ovat esimerkiksi, tulonhankkimisvähennys, joka on 750 euroa vuodessa kaikille, jotka ovat saaneet palkkatuloa verovuoden aikana. Näitäkin vähennystyyppejä on useita, mutta en halua niitä sen enempää tässä käydä läpi, koska ne ovat automaattisesti ilmoitettuja.

Vähennyslajeja on olemassa monenlaisia ja tuntemieni ihmisten kanssa käytyjen keskusteluiden perusteella hyvinkään moni ei käytä näitä hyväksi. Syytä tälle en tiedä itse, mutta uskoisin verotuksen aihealueena olevan tavan kansalaiselle hyvinkin arkinen asia siinä mielessä, että useimmat vain hyväksyvät sen, että niitä pitää maksaa ja sillä selvä. Täten ei osata ottaa huomioon verotuksessa olevia ihan tavalliselle ihmisellekin mahdollisia vähennysmahdollisuuksia ja sitä, kuinka niitä hyödyntämällä voidaan pienentää omaa verotaakkaa, joka taas lisää liikkumavaraa oman talouden ylläpitoon.

Seuraavaksi siis esittelen niitä otsikossani mainitsemia keinoja.

Tulonhankkimiskulujen vähennys

Alla kerron yleisimmät tulonhankkimisvähennykset, mitä tavallinen työntekijä pystyy käyttämään hyödyksi:

  1. Työhuone vähennys
  2. Työväline vähennys
  3. Tietoliikenneyhteydet, kuten internet
  4. Ammattikirjallisuus ja koulutusmateriaalit

Ylläkuvatut ovat sellaisia vähennyksiä, jotka parhaiten sopivat ihmiselle, jolle on mahdollista työskennellä ainakin osittain etänä kotoa käsin. Tällöin yllä mainitut vähennykset ovat todella hyödyllisiä ja niitä kannattaa ehdottomasti käyttää. Vähennyksiä on monia muitakin, mutta halusin listata tähän mielestäni yleisimmät. Seuraavaksi kerron jokaisesta hieman tarkemmin mitä ne tarkoittavat ja minkälaisia määriä vähennyksiä voi saada.

1. Vähennys työhuoneesta

Uskon, että koronapandemian myötä työhuonevähennysten käyttö on varmasti lisääntynyt huomattavasi. Aiemmin ihmiset eivät olleet tottuneet etätyöskentelyyn, kun taas koronan jäljiltä etätyöskentely on enenemissä määrin jäänyt ”päälle” ja useimmissa työpaikoissa käytetään hybridimallia, mikä mahdollistaa työntekijöille myös vähintäänkin osittaisen etätyömahdollisuuden.

Työhuonevähennyksen määrä riippuu siitä kuinka paljon vuodessa teet töitä etänä omasta työhuoneesta:

920 euroa: mikäli teet käytännössä pelkästään etätöitä, kun työnantaja ei ole järjestänyt työpistettä tai huonetta

920 euroa: mikäli käytät kodin työpistettä yli 50 %:sti työajastasi pääansiotulon hankkimiseenà toisinsanottuna kun työskentelet vähintään keskimäärin yli 2,5 työpäivää viikossa etäänä.

460 euroa: mikäli käytät kodin työpistettä vähemmän, kuin 50 %:sti työajastasi pääansiotulon hankkimiseen

230 euroa: käytät työhuonetta ja hankit satunnaisia sivutuloja tai teet etätöitä vain satunnaisesti

Itse teen noin 2-3 päivää viikossa etänä, jolloin voin laittaa omiin verotietoihini lukeman 920 euroa. Olen käyttänyt ks. summaa nyt 2020 vuodesta lähtien, kun koronan aikaan siirryttiin enenemissä määrin etätöihin.

2. Vähennys työvälineistä

Etätyöskentelyssä tarvitsee kotitoimistossa työvälineitä. Mikäli ks. työvälineitä ei saa suoraan työnantajalta, voi ne hankkia itse ja vähentää verotuksessa. Työvälineitä voivat olla muun muassa: kuulokkeet, näytöt, hiiret, näppäimistöt, muut oheistarvikkeet. Toisaalta tähän kuuluu myös työpöytä ja työtuolikin. Itse vähensin vuoden 2021 verotuksessa kotitoimistooni ostamani näytön ja sekä työtuolin.

3. Vähennys tietoliikenneyhteyksistä

Myös tietoliikenneyhteydet, eli toisinsanottuna internet kuuluu vähennyksien piiriin. Olen itse vähentänyt internetin osuuden verotuksessani arviolta niin, että 60 % työvuodessa (11 kuukautta töitä, 1kk lomaa, yleinen laskukaava) teen etänä, verovähennyksessä olen laskenut vähennyksen oheisella laskukaavalla:

Esimerkki tietoliikennevähennyksen laskennasta

4. Vähennys ammattikirjallisuudesta ja koulutusmateriaaleista

Myös ammattikirjallisuuksia ja koulutusmateriaaleja voi koittaa vähentää verotuksessa. Tätä en ole itse henkilökohtaisesti vielä hyödyntänyt, koska en varsinaisesti työhöni liittyvää ammattikirjallisuutta tai koulutusmateriaalia ole työurani aikana hankkinut.

5. Työmatkavähennys

Työmatka vähennys on ehkä kaikkein yleisin ansiotulosta tehtävät vähennys, koska se vaikuttaa kaikkiin varsinaisella työpaikalla käyviin työntekijöihin. Työmatkavähennyksessä on olemassa oma vastuuosuus, joka on 750e. Kaikki tämän yli menevä osuus kokonaistyömatkakuluista on verovähennettävää. Lähtökohtaisesti työmatkavähennys lasketaan ensisijaisesti halvimman julkisen liikenteen perusteella:

Esimerkki työmatkavähennys halvimman julkisenliikenteen mukaan

Toisena vaihtoehtona on kuitenkin kilometripohjainen oman auton kilometrikorvaus, jolle on olemassa omat kriteerit sen suhteen, onko henkilö oikeutettu siihen. Tämä on tärkeä asia mikä pitää huomioida työmatkavähennyksiä ilmoittaessa, mikäli haet vähennystä oman auton käytöstä, pitää sinun pystyä se perustelemaan niin, että perustelu menee verohallinnon ilmoittamiin ehtoihin, jotka ovat:

  • Julkista kulkuneuvoa ei ole saatavilla kodin ja työpaikan välillä
  • Kävelymatka yhteen suuntaan on vähintään 3km (tässä huomioidaan esim. matka kotoa pysäkille ja määränpäässä pysäkiltä kävely matka työpaikalle)
  • Odotusaika ( ei matkustusaika) meno-paluumatkalla on yhteensä vähintään 2 tuntia
  • Matka alkaa tai päättyy 00.00-05.00 välillä.

Lähde: Asunnon ja työpaikan väliset matkat – vero.fi

Jos olet oikeutettu oman auton käytöstä johtuvaan työmatkavähennykseen, on alla esitetty esimerkkilaskelma omalta kohdaltani:

Lähde tuohon oman auton korvaukseen per km löytyy: Asunnon ja työpaikan väliset matkat – vero.fi

Matkakuluihin liittyy myös maksimimäärä, josta löytyy kuitenkin kattavammin tietoa ylläolevan linkin kautta.

6. Muut vähennykset

Käytännössä verovähennys vaihtoehtoja on olemassa todella paljon, mutta tässä postauksessa halusin nostaa esiin vain ne kaikkein yleisimmät, joita tavallinen työntekijä mitä todennäköisemmin voi käyttää. Suosittelen kuitenkin tutustumaan verohallinnan sivuilta muihinkin verovähennysmahdollisuuksiin oman tilanteen mukaan.  

Pääomaverotuksessa tehtävät vähennykset

Pääomatuloista ja luovutustappioista on mahdollista saada verovähennyksiä. Nämähän ovat varsinkin yrityksien kohdalla äärimmäisen tärkeitä yrityksen maksimaalisen veroedun saamiseksi. Tehokkaalla ja laillisella verosuunnittelulla yritykset pystyvät kasvattamaan omaa liiketoimintaansa huomattavasti.

Yksityisenkin ihmisen kohdalla, jolle kertyy pääomatuloja esimerkiksi osakkeista tai vuokratuottoja sijoitusasunnoista, nousee verosuunnittelu isoon asemaan. Pääomaverotuksen veronvähennysten hyödyntäminen aloitetaankin tarkastelemalla minulle itsellenikin henkilökohtaisesti tuttuja ”asuntosijoittamiseen liittyviä verovähennyksiä”.

Asuntosijoittamisen verovähennykset

Asuntosijoittamisessa verohyötyjen tunnistaminen ja hyödyntäminen on sijoitustoiminnan kannalta keskeisessä asemassa. Verovähennyskeinoja on monia ja tulen niitä tässä avaamaan.

7. Tulonhankkimisvelan korot

Aloitetaan ehkäpä yleisimmästä, eli tulonhankkimisvelan koroista, toisinsanottuna siis velasta, joka mahdollisesti on otettu pankilta sijoitusasunnon ostoa varten ja sen velan korkojen vähentämisestä. Toisinkuin omistusasunnon (jossa itse asut) velan korkoja ei nykyään enää voi vähentää verotuksessa, on sijoitusasuntojen kohdalla tilanne erilainen. Sijoitusasuntojen velan korot voi vähentää verotuksessa 100 %:sti, jolla on merkittävä vaikutus sijoitustoiminnan kannattavuuteen liittyen. Tässä postauksessa en avaa enempää asuntosijoittamisen kannattavuuslaskentaa, vaan siitä tehdään oma artikkeli myöhemmin.

8. Rahoitusvastike vähennys

Taloyhtiön yhteisissä lainoissa on mahdollisuus maksaa taloyhtiössä teetetty remontti nk. rahoitusvastikkeella. Rahoitusvastike on siis asunnon omistajalle hoitovastikkeen päälle tuleva kuluerä, joka perustuu yhtiön ottamaan lainaan ja sen ehtoihin. Jos asunnossa, jonka olet ostamassa tai omistat on mukana rahoitusvastiketta, rahoitusvastikkeen pystyy vähentämään asunnon veronalaisesta bruttokassavirrasta siinä tapauksessa, jos taloyhtiö käsittelee rahoitusvastikkeen kirjanpidossaan tulona rahastoimisen sijaan. Jos rahoitusvastike rahastoidaan se lisätään tällöin asunto-osakkeiden hankintamenoon ja otetaan huomioon, kun lasketaan luovutusvoittoa asuntoa myytäessä.

Tämä on itseasiassa yksi isoimmista tekijöistä varsinkin uudiskohteiden kohdalla, mikä houkuttaa sijoittajia kohteiden pariin. Uudisasuntokohteissa kun kohteen velallisesta myyntihinnasta suurin osa on yhtiölainaa, ja jos yhtiölaina on tuloutettua, pystyy sijoittaja vähentämään rahoitusvastikkeen veronalaista tuloa laskettaessa.

9. Matkakulut ja vuokrauksen kulut

Asuntosijoittamisessa voidaan tehdä verovähennykset esimerkiksi:

  • Vuokralaisenhaun ulkoistamisesta
  • Vuokrasopimuksen allekirjoittamiseen, asunnon tarkastamiseen tai vaikkapa yhtiökokoukseen liittyvistä matkakuluista

10. Remonttikulut, rakennus ja irtainomaisuus

Asunnon remontoinnit sekä rakennuksesta ja asuntoon hankitusta irtaimistosta voi tehdä tiettyjen sääntöjen mukaan verovähennyksiä. Näihin liittyy sen verran paljon eri pykäliä, että niiden tarkastaminen on järkevintä suoraan verohallinnon sivuilta:

Remonttikulut – vero.fi

Hankintamenot: rakennus ja irtain omaisuus – vero.fi

11. Muut vähennykset

Suosittelen lukemaan jälleen kerran verohallinnon sivuilta lisää pääomatuloihin liittyvistä vähennyksistä. En näe järkeä kirjoittaa kaikista tähän artikkeliin, varsinkaan kun minulla ei ole itselläni henkilökohtaisesti niistä kokemusta. Mielenkiintoisena seikkana haluan nostaa esiin, että mikäli vuokraustoiminta tuottaa tappiota, eli kulut ovat suuremmat kuin tulot, ollaan alijäämäisiä. Kyseinen alijäämä voidaan vähentää muista pääomatuloista. Mikäli muita pääomatuloja ei ole, muodostuu nk. pääomatulolajin alijäämä, jolloin alijäämästä voi 30 % vähentää ansiotuloverotuksesta nk. alijäämähyvityksen muodossa.

Muut pääomaverotuksessa tehtävät vähennykset

Muita pääomaverotuksesta mahdollisesti tehtäviä verovähennyksiä ovat esimerkiksi osakkeiden myyntitappiot.

VINKKI! osakkeiden myyntiin liittyen kannattaa miettiä käyttääkö myyntivoittoverotuksen ilmoituksessa perinteistä ”ostohinta+voitonhankkimiskulut” tai hankintameno olettamaa. On täysin tilanteesta riippuvaa kumpaa tapaa kannattaa käyttää, sillä niillä voi saada isonkin eron verotushyödyn suhteen. Hankintameno olettaman kohdalla, jos olet omistanut myymääsi osaketta:

  • Alle 10 vuotta, hankintameno olettama on 20 % osakkeiden myyntihinnasta
  • Yli 10 vuotta, hankintameno olettama on 40 % osakkeiden myyntihinnasta

alla esimerkki hankintahintaolettaman laskemisesta. Tärkeää on tätä laskiessa verrata kumpi tapa kannattaa merkata verotukseen, jotta saadaan aikaan verohyöty:

Esimerkki hankintahintaolettaman laskemisesta

Verosta tehtävät vähennykset

On olemassa vielä kolmas verovähennysluokka. Tämä luokka on varsinaisista veroista tehtävät vähennykset, eli esimerkiksi jos maksat vuodessa 10 000e veroa, niin näillä seuraavilla keinoilla voidaan vähentää tätä kyseistä pottia, eikä tämä kohdistu yllä mainittuihin kahteen päätuloluokkaan.

13. Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys on ollut kuuma puheenaihe politiikassa yhtenä verokeinoista ja toisaalta myös työllisyyttä edistävistä keinoista. Kotitalousvähennyksessä voit vähentää omaan asuntoosi tai taloosi kohdistuvia erilaisia parannus tai remontointi, siivous tai kodinhoito jne. töitä, joita teetät kolmannella osapuolella, eli toisinsanottuna ostat palveluna ammattilaiselta. Kotitalousvähennyksessä voidaan vähentää ainoastaan työstä aiheutuvat kulut, eikä esimerkiksi maalämpöpumpun korjauksen varaosien kuluja.

14. Sähkövähennys (väliaikainen)

Sähkövähennys liittyy 2022 Venäjän aloittaman Ukrainan sotaan ja sen puhkaisemaan energiakriisiin, joka on nostanut sähkön hintoja. Suomen hallitus päätti myöntää kansalaisille sähkölaskusta saatavaa verovähennystä tietyillä ehdoilla. Lisää aiheesta löytyy verohallinnon sivuilta.

 Yhteenveto

Tässä siis vielä yhteenvetona 12 yleisintä veronvähennyskeinoa lueteltuna:

  1. Työhuone vähennys (ansiotulo)
  2. Työväline vähennys (ansiotulo)
  3. Tietoliikenneyhteydet, kuten internet (ansiotulo)
  4. Ammattikirjallisuus ja koulutusmateriaalit (ansiotulo)
  5. Työmatkavähennys (ansiotulo)
  6. Muut (ansiotulo, tsekkaa: Vähennykset – vero.fi)
  7. Tulonhankkimisvelan korot (Pääomatulo)
  8. Rahoitusvastike (Pääomatulo)
  9. Matkakulut ja vuokrauksen kulut (Pääomatulo)
  10. Remonttikulut, rakennus ja irtainomaisuus (Pääomatulo)
  11. Osakkeiden myyntitappiot (Pääomatulo)
  12. Muut (pääomatulo, tsekkaa: Vähennykset pääomatuloista – vero.fi)
  13. Kotitalousvähennys (Verosta tehtävä vähennys)
  14. Sähkövähennys (väliaikainen, verosta tehtävä vähennys)

Mitä keinoja itse käytät?

Tähän artikkelin loppuun haluaisin esittää muutamia kysymyksiä sinulle liittyen käsiteltyyn aiheeseen.

  1. Ovat oheiset keinot itsellesi tuttuja?
  2. Käytätkö oheisia keinoja omassa verosuunnittelussasi?

Kommentoithan rohkeasti kommenttikenttään yleisesti aiheeseen liittyen. Olisi myös mahtavaa, mikäli voit hieman avata omaa näkökulmaasi asiaan liittyen ja toki voit vastata esittämiini kysymyksiin vapaasti.

Seuraavassa artikkelissa tulen pysymään pääaiheena samassa eli ”verotuksessa” mutta kertomaan teille ”muutamia syitä, miksi ylimääräisen veron maksaminen veronpalautusten haalimiseksi ei ole mielestäni kannattavaa”

Blogia saa jakaa sosiaalisessa mediassa!

Seuraavaan kertaan!

Sharing is caring!

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *