Kuinka varautua omassa taloudessa – puskurirahaston kerryttäminen

Sharing is caring!

Tuli tässä mieleen, että tämän artikkelin aihe liippaa todella paljon edellistä sijoittamis- ja säästämisaihetta ja nimenomaan säästämiseen liittyen. (tässä linkki postaukseen: Säästäminen ja sijoittaminen osana omaa taloutta) Joka tapauksessa käydään tässä hieman läpi seuraavia asioita, jotka vastaavat pääkysymykseen kuinka varautua omassa taloudessa kerryttämällä ns. purkurirahastoa:

  1. Mihin omassa taloudessa kannattaa varautua
  2. Miksi omassa taloudessa kannattaa varautua
  3. Keinoja varautumiseen omassa taloudessa

Mihin asioihin omassa taloudessa kannattaa varautua?

Omassa taloudessa tärkeää on varautua yllättäviin tapahtumiin. Sitä ei koskaan tiedä mitä eteen tulee ja niihin varautumalla asioista selviää pienemmällä harmilla ja stressillä. Kaikkeen ei tietenkään voi varautua etukäteen, eikä tarvitsekaan, vaan tässäkin asiassa perus maalaisjärjellä pärjää. Omassa taloudessa kannattaa varautua muun muassa seuraaviin asioihin:

  1. Kodinkoneiden hajoaminen
  2. Auton hajoaminen
  3. Talossa olevien muiden teknisten laitteiden hajoaminen
  4. Lainan korkojen nousu
  5. Työttömyys tai palkkatulojen tippuminen

Enkä tarkoita, että kaikkeen voi täysimittaisesti varautua. Tärkeää on, että pitää jonkinlaista puskurirahastoa, jonka avulla pystyy näitä yllättäviä lisäkuluja edes osittain kattamaan.

Miksi kannattaa varautua omassa taloudessa?

Miksi näihin esimerkissä mainitsemiini asioihin kannattaa varautua? Voisin tähänkin listata muutaman tärkeän pointin tähän kysymykseen liittyen:

  1. Vähentää huolia ja stressiä, kun yllättävistä kuluista pystyy selviämään, ilman että se vaikuttaa normaaliin elämään
  2. Pystyy välttämään esimerkiksi lainarahan käytön tilanteissa, jossa yllättävä kulu iskee
  3. Tuo ylipäätään mielenrauhaa omaan arkeen ja elämään, kun tietää, että taloudellista turvaa löytyy puskurista

Keinoja varautumiseen omassa taloudessa

Yksinkertaisin keino varautua yllättäviin kustannuksiin on säästää rahaa. Ohessa esitetty 3 askeleen kaava, kuinka tämän voi helposti toteuttaa:

  1. Arvioi ensin kuinka paljon haluat pitää puskurissa yllättäviä tilanteita varten. Tämä asia on tosi moniulotteinen. Monesti puhutaan, että kannattaisi olla 2-3 kuukauden pakollisten menojen suuruinen puskurirahasto tilillä. Tämä on mielestäni hyvinkin makuasia ja herättää keskustelua. Itse suosin sitä, että tilillä pitäisi mahdollisimman vähän käteistä, koska pankkitilillä käteinen ei juurikaan tuota mitään ja inflaatio käytännössä syö käteisen arvoa. Kuitenkin olen itselläni pitänyt rajana, että pidän puskurissa vähintään 70 %:ia yhden kuukauden nettopalkan määrästä. Eli pyrin siihen, että pääasiassa säästöni ovat tuottamassa minulle lisää rahaa, tarkoittaen siis, että ne ovat sijoitettu pääasiassa pörssiin.
  2. Tunne omat kulusi ja tulosi à tsekkaa blogipostaus budjetoinnista: Mitä on budjetti ja budjetoinnin eri vaiheet
  3. Korvamerkkaa kuukausittaiseen budjettiisi puskurirahastoon menevä säästö, jolloin takaat, että budjettikaudella puskurirahastoon tulee kerättyä rahaa

Sanoisin siis, että BUDJETOINTI on tärkeimmässä osassa tässäkin asiassa. Sen avulla pystyt suunnittelemaan taloutesi niin, että varmistat puskurirahan keräämisen kuukausittain.

Yhteenveto…

Tästä artikkelista tulikin hyvin kompakti, mutta toisaalta listasin mielestäni tärkeimpiä asioita tähän asiaan liittyen. Ja kuten alussa mainitsin, niin tämä aihe loppupeleissä on tosi paljon kytköksissa edelliseen postaukseeni sijoittamiseen ja säästämiseen liittyen, että en halunnut turhaan toistaa samoja asioita tässä postauksessa.

Kuitenkin tähän loppuun haluan kysyä, että minkälainen summa sinun mielestäni on sopiva puskurirahastolle?

Kommentoi alle kommenttikenttään, jaa postausta somessa ja ota instagramissa seurantaan tili @taloudenrattaat jos talous ja rahapuheeseen liittyvät sisällöt kiinnostaa!

Sharing is caring!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *